Joomla-Template by go-android.de & android forum
 
   
 
     
 
 

Tyxo

Explode във Facebook

Търсите спортни уреди за тренировки у дома – вижте предложенията на Home-Bodybuilder.

Бъзак срещу умора

Бъзакът (Sambucus ebulus), или още така нареченият Тревист бъз, е тревисто многогодишно растение. Това е една от най-търсените български билки поради ценния си състав и разнообразното си лечебно и профилактично действие. От него основно се използват  плодовете (тъмносини топченца), които са разположени на китки върху стеблото, от които се приготвя сироп и се пие по 1 супена лъжица 3 пъти дневно.
Тази билка може да бъде полезна за хора, които се занимават със спорт, както и за всеки друг, туй като сиропът от бъзак тонизира организма, помага за намаляване на физическата умора, подпомага възстановяването при изтощение след болест. Този ефект се дължи на комплекса от есенциални мастни киселини, витамините А, В1, В2, В3, С; желязо, калций и други микроелементи, както и на биологично активните вещества, които се съдържат в бъзака. Бъзакът запазва витамините и ензимите в състава си дълго, даже да престои и 1 година, консервиран с мед или захар.

Сиропът от бъзак се прилага и при общо намаляване на защитните сили, при пролетна умора и авитаминози.  Добре действа и при нервно изтощение. Като профилактично средство се препоръчва срещу грип и други вирусни заболявания. Като по-специфично лечебно средство сиропът от бъзак може да се приложи за улесняване отделянето на храчки при бронхит и пневмония, против запек. Има диуретично действие при възпалителни процеси на отделителната система. Той съдейства и за понижаване на кръвното налягане при хипертония.
Много от трениращите хора през пролетта се чувстват физически по-отпаднали, търсят средства да се справят с умората, но не се сещат за тази толкова полезна българска билка.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Sponsored Links

РЕКЛАМА:

Хороскопи
Астрология, Дневен Хороскоп
Езда
Конна езда
Искам 6
Български език и литература
Договори
Примерни бланки на договори
Биохумус
Екологичен биотор
 
 
Бодибилдинг и Културизъм