Joomla-Template by go-android.de & android forum
 
   
 
     
 
 

Tyxo

Explode във Facebook

Home-Bodybuilder е сайт за всеки, който мечтае да подобри своята фигура, да извае красиво тяло, но желае да направи това в своя дом.
Вие се стремите да повишите мускулната си маса, да изчистите излишните мазнини или да отслабнете значително - Home-Bodybuilder ще Ви даде съвети как да направите това.

Щитовидна жлеза

Щитовидната жлеза е разположена пред гръкляна. Тя е богато кръвоснабдена. Има два дяла, изградени от мехурчета с овална форма, покрити с жлезист епител. Произвежда двата основни хормонатрийодтиронин (Т3) и тироксин (Т4). Необходимият за синтезата на щитовидните хормони йод се набавя с храната. Епителните клетки на мехурчетата натрупват йод от кръвта и синтезират хормоните, които се съхраняват в съдържанието на мехурчетата. От него те се отделят при нужда и попадат в кръвта. Секрецията на хормоните на щитовидната жлеза се стимулира от хормон, отделян от предния дял на хипофизата.
Хормоните на щитовидната жлеза стимулират обмяната на веществата в клетките на почти всички органи и системи в организма. Те увеличават изразходването на кислород и освобождаването на топлина. Така щитовидните хормони участват в поддържането и регулацията на телесната температура. Хормоните на щитовидната жлеза са необходими за нормалния растеж и развитие на организма, в най-голяма степен за нервната система и за костите. Това действие е свързано с активирането на белтъчната синтеза от щитовидните хормони.
Ако в ранна детска възраст се появи хипофункция на щитовидната жлеза, се развива болестта кретенизъм . Тя се проявява с изоставане в умственото и физическото развитие на организма. Ръстът е нисък, пропорциите на тялото са нарушени. Хипофункцията на щитовидната жлеза у възрастни води до болестта микседем . Тя се характеризира с мудност на мисловната дейност, сънливост, понижение на обмяната на веществата.


Когато във водата или в храната няма достатъчно количество йод, се получава увеличаване на размерите на щитовидната жлеза. Това не може да компенсира намаленото образуване на хормоните на щитовидната жлеза. Състоянието е известно като ендемична гуша. Разпространена е в планинските райони, в които в питейната вода липсва йод. Консумирането на йодирана готварска сол предпазва от поява и развитие на заболяването.
При хиперфункция на щитовидната жлеза (най-често базедова болест) се наблюдава повишена нервна възбудимост, безсъние, увеличаване на размерите на щитовидната жлеза, ускорен пулс. Често се наблюдава и изпъкване на очните ябълки. Обмяната на веществата значително се повишава и телесната маса намалява.
Ако сте в по-напреднала възраст и се чудите дали при вас щитовидната жлеза работи нормално, просто измерете телесната си температура сутрин. Ако е по-висока от 36,8 градуса, направете консултация с лекар (не се паникьосвайте, може да сте пипнали и грип), нека специалистът реши.
Понижаването пък на телесната температура се дължи най-често на оскъдно количество Т3 и Т4 в кръвта, на неправилно и непълно разграждане на мастната тъкан и на недостатъчно енергия и топлина за тялото. Така освен описаните по-горе симптоми се наблюдава и наддаване на тегло за сметка на нарастване на мастната тъкан, а вие се чудите защо пълнеете дори при занижен прием на храна.
За да запазите функцията на щитовидната си жлеза максимално дълго, с напредването на възрастта понижете приема на въглехидрати с храната. Така се редуцира необходимостта от отделяне на инсулин, който от своя страна активира образуването на Т3. Пазете се от стрес. Кортизолът (стресовият хормон) предизвиква намалена функция на жлезата.
Ако се храните здравословно, при активно движение и по-спокойни реакции на стресови ситуации, организмът си знае работата и ще се справи.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Sponsored Links

РЕКЛАМА:

Хороскопи
Астрология, Дневен Хороскоп
Езда
Конна езда
Искам 6
Български език и литература
Договори
Примерни бланки на договори
Биохумус
Екологичен биотор
 
 
Бодибилдинг и Културизъм